Dietetyk Kliniczny mgr Agnieszka Kawik – absolwentka kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

Doświadczenia zawodowe zdobywała początkowo na oddziałach wielu warszawskich szpitali i klinik, w Instytucie Żywności i Żywienia oraz poradniach żywieniowych, by następnie w kolejnych latach realizować swoją działalność już na rodzinnych terenach  Bielska i okolic.

W ramach prowadzonej od 2011 roku indywidualnej praktyki zajmuje się leczeniem żywieniowym otyłości i związanych z nią zaburzeń metabolicznych, celiakii, dny moczanowej, kamicy nerkowej oraz żółciowej, niedokrwistości, schorzeń zapalnych jelit (WZJG, Choroba Leśniowskiego-Crohna), niedożywienia, wsparciem żywieniowym w chorobach nowotworowych, a także  dietetycznym leczeniem autyzmu.

Od  kilku lat prowadzi autorski program edukacji żywieniowej pacjentów w ramach wczesnej rehabilitacji kardiologicznej pod patronatem PAKS. Cyklicznie organizuje szkolenia oraz prezentacje dotyczące tematyki żywieniowej w przedszkolach, szkołach, ośrodkach sanatoryjnych i rehabilitacyjnych.

W ostatnim czasie specjalizuje się zwłaszcza w diagnostyce indywidualnych nietolerancji pokarmowych oraz dietach eliminacyjnych. Posiada uprawnienia do przeprowadzania najnowszej generacji badań genetycznych Genodiet określających profil żywieniowy zgodny z DNA.

Członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Podczas indywidualnych porad dietetycznych dokłada wszelkich starań, aby pacjenci otrzymali niezbędne wskazówki dotyczące prawidłowych nawyków żywieniowych oraz odkrywania nieznanych dotąd smaków zdrowej kuchni każdego dnia.

Kursy, szkolenia, sympozja

  • „Evidence-based nutrition Żywienie oparte na dowodach naukowych”, Śląskie Centrum Zdrowia, Katowice, maj 2016
  • Certyfikowana Akademia Dietetyka – „Od prawidłowej diagnozy po skuteczny plan dietetyczny” Forum Media Polska, listopad 2015 – wrzesień 2016
  • „ Leczenie dietetyczne i biomedyczne w zaburzeniach ze spektrum autyzmu”, dr Anna Romaniuk – Zakład Immunologii PAN Warszawa, maj 2016, Bielsko-Biała
  • „Postępowanie w Nietolerancji Pokarmowej i Indywidualny Model Żywieniowy”, Cambridge Diagnostic Polska, luty 2016, Wrocław,
  • „Praktyczne wykorzystanie testów nutrigenetycznych w dietetyce”, df Medica Polska, luty 2016, Warszawa
  • „Interpretacja Nietolerancji Pokarmowej i praktyczne zastosowanie diety eliminacyjnej”, Cambridge Diagnostic Polska, październik 2014, Warszawa
  • „Leczenie Żywieniem”, Polskie Towarzystwo Dietetyki Oddział Śląski, październik 2014, Bielsko-Biaa
  • „Leczenie żywieniowe w praktyce klinicznej”, Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Gdańsk
  • Poradnia Medicus Żywiec – kwiecień-lipiec 2014 –  Realizacja projektu w ramach  Instytutu Żywności i Żywienia – Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”